Anca Nicorici, kinetoterapeut pediatric: ”Cu copiii trebuie să treci peste limita terapeut – pacient”

Anca Nicorici este un kinetoterapeut specializat îm kinetoterapia pediatrică, cu o bogată experiență și rezultate reale, care au schimbat în bine viața multor copii și adolescenți. Începând din 1 iunie, Anca Nicorici s-a alăturat echipei Oxy Clinique din Piatra Neamț, unde va dezvolta programe destinate dezvoltării sănătoase și recuperării celor mici.
 
De ce ai ales această ramură a kinetoterapiei dedicată copiilor?
M-am orientat către această specializare datorită unei probleme personale cu care m-am confruntat și am simțit că aceasta e direcția pe care trebuie să o urmez. Astfel, am înțeles durerea unui părinte care are nevoie de ajutor pentru copilul său și cât de important este să găsești pe cineva care să poată schimba în bine o situație neplăcută ca aceasta. Și eu sunt mamă, am doi copii, și știu ce înseamnă să îți dorești ca totul să fie bine pentru cei mici și să primești ajutprul de care ai nevoie.
 
Cu ce este kinetoterapia pediatrică diferită de cea pentru adulți?
Cu toată că aplică aceleași principii de bază, kinetoterapia pediatrică diferă destul de mult de kinetoterapia pentru adulți. Aici vorbim de o serie de programe pe care trebuie să le adaptezi unor copii, care au anumite particularități. De exemplu, la cei mici lucrăm cu reflexele arhaice, care trebuie stimulate, posturi diferite. În plus, nu la toți copilașii poți să aplici același tratament standard, trebuie să particularizezi de la caz la caz, în funcție de nevoile fiecăruia.
Să lucrezi cu copiii este mult mai complicat decât să lucrezi cu adulții. Am acumulat experiență lucrând cu copii de toate vârstele, începând de la 7 zile, până la adolescenți, inclusiv cu copii care suferă de autism sau sindrom Down. Atunci când lucrezi cu copiii, trebuie să treci peste limita terapeut / pacient și să implici altfel de resurse, de sentimente, de stări emoționale, ca să poți să transmiți liniște, încredere și speranța că la un moment dat vor apărea și rezultatele. Trebuie să te mulezi după fiecare copil și după fiecare patologie ca să reușești să-l aduci acolo  unde îți dorești, să comunici cu el, să obții ceea ce îți propui.
 
Cum sunt clasificate terapiile pentru copii?
Există o clasificare pe grupe de vârstă, dar și în funcție de diagnosticul clinic cu care vin. Cea mai frecventă afecțiune la copilașii micuți este torticolisul, care apare congenital, dar mai sunt și alte afecțiuni cauzate de diferite posturi incorecte din viața intrauterină. Toate acestea trebuie corectate pentru că, pe măsură ce copilul crește, se vor vedea adevăratele probleme reale. Ca exemple des întâlnite amintesc piciorul în adducție, varus valgum, diferite modificări ale coloanei vertebrale sau retracția de tendon ahilian – toate acestea sunt afecțiuni pe care le observi pe măsura evoluției copilului și care, netratate la timp, pot duce la probleme grave, cu un efect major asupra dezvoltării lui.
La copiii mai mari, foarte frecvente sunt tratamentele pentru corectarea posturilor. Aici vorbim în general de scolioze, cifoze, asimetrii de bazin sau retracție de tendon ahilian. În aceste cazuri deja intrăm în programele asemănătoare adulților, adaptate vârstei și dozate corespunzător, iar în anumite cazuri, completate cu masaj.
 
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni la copii?
Cel mai des mă confrunt cu scoliozele și cifozele provocate de pozițiile incorecte în bancă sau de posturile pe care le au din cauza folosirii în exces a telefonului, laptopului sau tabletei. În plus, pentru că o lungă perioadă școala s-a desfășurat în sistem online, copiii au stat mai mult în șezut ore la rând, ceea ce a dus la deficințe de postură, care trebuie corectate cât mai repede.
Trebuie ținut cont și de faptul că, pe parcursul dezvoltării lor, copiii au așa-numitele pusee de creștere, moment în care orice mică problemă netratată poate lua amploare datorită acestei creșteri accelerate.
 
Când ar trebui ca un părinte să intre în alertă în ceea ce privește dezvoltarea copilului?
Părintele ar trebui să consulte un specialist în momentul în care observă primele semne – modificări anormale ale mișcărilor sau a posturii copilului. Fiecare semn contează – am întâlnit copilași cu semipareze puțin sesizabile, în cazul cărora, abia pe măsură ce înaintau în vârstă, părinții au observat că nu prind bine cu una din mânuțe sau că nu au aceeași dexteritate la ambele brațe.
În momentul în care sesizăm orice neregularitate sau în care avem orice semn de întrebare este bine să ne adresăm unui specialist sau unui kinetoterapeut pentru că asta crește șansele de a se corecta acea disfuncționalitate și de a se evita agravarea situației.
Din păcate, mulți părinți ajung la kinetoterapeut puțin mai târziu decât ar trebui. Aici este nevoie o colaborare foarte strânsă între medicul de familie, pediatru și kinetoterapeut pentru că, la un moment dat, e greu să corectezi o postură a corpului care e deja formată de ani de zile. Modificările nu sunt numai la nivelul mușchilor și oaselor, ci și la nivelul cerebral – creierul încearcă să compenseze disfuncționalitatea cu care se confruntă și ”învață” greșit, iar apoi este foarte dificil să ”rescrii” circuitele neuronale care s-au format în acest fel.
 
Care sunt factorii de care depinde succesul tratamentului?
Rezultatele kinetoterapiei depind foarte mult de momentul în care copilul ajunge la specialist. Cu cât se ajunge mai devreme, cu atât recuperarea lui este mai rapidă și cu șanse mai mari.
Apoi, trebuie să fie o strânsă legătură între kinetoterapeut și părinte. Eu le dau ”teme” acasă și părinților pentru că am nevoie și de ajutorul lor. Sunt exerciții simple, care trebuie repetate în fiecare zi pentru a nu pierde progresele pe care le facem în cabinet.
 
Ce implicații poate avea o astfel de afecțiune netratată sau tratată târziu?
Efectele pe termen lung ale afecțiunilor netratate la timp pot fi extrem de serioase. De exemplu, un picior în adducție poate să dea o instabilitate și o asimetrie a bazinului, iar de aici pornesc scoliozele, asimetriile de postură, care se agravează odată cu trecerea timpului. Dacă cei mici sunt aduși la noi din timp, putem preveni și putem corecta foarte multe lucruri.

La ce trebuie să se aștepte pacienții atunci când vin la cabinet pentru prima oară?
Programele kinetoterapeutice pediatrice sunt adaptate de la copil, la copil, totul se stabilește în funcție de patologie. Evoluția acestuia este atent observată de kinetoterapeut, care ajustează sau adaugă permanent parametrii programului recuperator. De multe ori sunt întrebată de părinte încă de la primele ședințe ”cam cât credeți că durează până se recuperează?”. Nu depinde numai de mine – interesul meu este să îl câștigăm cât mai repede pe copil și recuperarea să fie cât mai rapidă, dar în primul rând este vorba de cel mic – cât de bine răspunde muscular la ceea ce lucrăm, cât de corect urmează indicațiile mele, de voința lui și de organismul lui. Apoi, așa cum am mai spus, este foarte important sprijinul părintelul și interesul pe care acesta îl dă terapiei și copilului său. Discutăm fiecare progres pe care îl facem, corectăm fiecare deficiență, astfel încât și părinții și micii pacienți să știe exact unde ne aflăm în fiecare moment și ce mai avem de recuperat.
Foarte multe afecțiuni sunt extrem de serioase, dar pot fi tratate fără intervenție chirurgicală. Până să iau decizia de a-i trimite pe părinte și pe copil la ortoped, lucrez foarte mult pentru a obține o evoluție cât mai bună. Mi se pare normal ca orice copil să aibă șansa să lucreze înainte de a se lua decizia radicală a intervenției chirurgicale.
 
Cum se desfășoară terapiile pentru copiii cu autism și cu sindrom Down?
Copiii cu autism și copiii cu sindrom Down au lumea lor în care trebuie să știi să intri. În abordarea acestor cazuri este nevoie de foarte multă empatie, de foarte multă comunicare, prin care să se transmită siguranță și să se stabilească o relație de încredere. În momentul în care reușești să găsești mijlocul de comunicare, descoperi niște copii puternici, care lucrează frumos și cu determinare. Eu mă bucur că am avut șansa să lucrez cu astfel de copii și să descopăr ce copii puternici sunt în spatele acestor diagnostice, cu toate că, de multe ori, aceștia sunt etichetați și stigmatizați în fața alto copii. Odată ce intri în lumea lor, ei urmează corect toate exercițiile și tot ceea ce le comunici.
Programul pentru copiii cu autism este foarte asemănător cu programele obișnuite, însă există totuși cerința ca lucrul să fie făcut unu-la-unu: odată stabilită legătura, ei se conectează cu tine și urmăresc fiecare mișcare pe care o faci. Dacă te oprești sau ești distras de altă activitate, ei se opresc și te urmează.
 
Ce îndemn le adresezi părinților în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a copiiilor lor?
Este foarte important ca părinții să fie alături de copiii lor, să le ofere tot sprijinul, iar la prima sesizare a unei probleme cât de mici, să solicite ajutorul kinetoterapeutului. Cu cât câștigăm mai mult timp, cu atât parcursul nostru este mai ușor. Timpul poate fi la fel de bine un prieten, dar și un dușman.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

No Related Post